en måned

uten ultraprosessert mat

Et fireukers, gratis engangsprosjekt uten ultraprosessert mat og med tidsbegrenset spising. Du inviteres til å delta.

OPPDATERING KL 1045 7. MAI: Vi har fortsatt noen ledige plasser, og har nå åpnet påmeldingen igjen, etter at den var stengt på morgenen i dag. Det er fordi at flere av dere som har meldt dere ikke spiser tilstrekkelig mengde ultraprosessert mat - du skal spise minst 50 % for å kunne være med.

Fikk du med deg Nettavisens prosjekt om ultraprosessert mat som ble gjennomført i samarbeid med House of Health (se bildet)? Vi gjennomfører et lignende prosjekt nå i mai, og du kan delta dersom du oppfyller noen kriterier (se lenger ned).

I prosjektet med Nettavisen kuttet ni personer ut all ultraprosessert mat i én måned – uten å endre noe annet i livsstilen.

Resultatene? Endret kroppssammensetning, økt velvære og målbare forskjeller i blodet (artikkelen er bak betalingsmur).

Poenget var å teste én regel – ikke ti. Bare én konkret endring i kostholdet, og alt annet holdt stabilt. På denne måten kunne kostholdet gjøres mer oversiktlig og lettere å etterleve enn å følge mange ulike råd samtidig. Vi ville dessuten kunne få et tydeligere inntrykk av hva som er den isolerte effekten av å endre på kvaliteten på maten.


Vi gjennomfører nå et lignende prosjekt på nytt, der du inviteres til å delta.

Du kan delta dersom du er overvektig (BMI over 27 eller vekt over 100 kg i dette prosjektet), har prediabetes eller diabetes type 2. Vi søker etter 15 personer, og det er førstemann til mølla som gjelder. Prosjektet har oppstart den 13. mai 2025 og varer i fire uker, samt en oppfølging (veiing, skjemautfylling og helsesjekk) i september 2025 og i mai 2026.

Måten denne kostholdsomleggingen er lagt opp på gir en annen vei inn til varige endringer enn det du kanskje har forsøkt før. Det kan gjøre det lettere for deg å se hva som er det viktigste å endre på når det gjelder hva og når du spiser.

Vi ønsker også å vise hva som er mulig å få til med kostnadseffektive tiltak. Vi har tro på at enkle råd å forholde seg til gir størst sjanse for å lykkes med varige kostholdsendringer. Men det krever at de få og enkle rådene som gis faktisk har stor betydning.

I dette prosjektet er det kun unngåelse av ultraprosessert mat, samt tidsbegrenset spising som skal gjennomføres. Dette har vist seg i forskningen, separat, å gi gode effekter på overvekt og ulike mål på metabolsk helse, inkludert insulinresistens.

Kun disse to tiltakene kan være nok til å få en god start på en kostholdsomlegging. Denne innledende perioden kan etterfølges av en periode med mer fleksibilitet i kostholdet, og justeringer basert på den enkeltes ønsker og helsetilstand.

Det forventes at du har mulighet til å lage en del mat selv, møter opp på tre foredrag og tar del i en privat facebookgruppe for prosjektet. Resultatene dine vil holdes anonyme, men vil brukes i rapporter og øvrig kommunikasjon.

Hvorfor dette prosjektet og hva forventes av deg?

Hva er fordelene med å delta?

Du får veiledning og et vennlig spark bak til å komme i gang med endringer i kostholdet. Kanskje vet du mye om kosthold fra før, men her gjennomfører du endringene sammen med andre og man får veiledning på ulike måter underveis. Det kan gjøre det lettere å omsette kunnskap til praksis.

Endringene du skal gjøre er enkle å forholde seg til, men krever likevel kunnskap og gjennomføringsevne. Ved at du kan stille spørsmål til fagpersoner underveis og får gode verktøy kan endringene bli lettere å gjennomføre, og være mer effektive og varige.

Du får også en gratis, kort helsesjekk hos lege.

vi Veileder deg i dette prosjektet

Inge Lindseth

Klinisk Ernæringsfysiolog

Inge Lindseth leder prosjektet. Han brenner for å få til endringer i helsetilstanden til den enkelte både ved å få til systemendringer på samfunnsnivå, og helt ned til gruppe- og individnivå. Inge tar i mot deg for individuell ernæringsrådgivning på House of Health i Oslo.

Inge har skrevet bestselgeren Femdagers nullstiling, arrangerer kurs i faste og aldringsrelaterte temaer, samt holder foredrag om forskjellige ernæringsrelatertet temaer for pasientforeninger, undervisningsinstitusjoner og bedrifter.

Elisabeth Rødland

Lege og spesialist i allmennmedisin / Kognitiveterapeut NFKT

Elisabeth Rødland er legen du møter i dette prosjektet. Hun tror på å styrke pasienter til selv å ta ansvar for egen helse gjennom små, men målrettede livsstilsendringer. Hun legger stor vekt på moderne medisin med fokus på forebygging og behandling av livsstilssykdommer.

Elisabeth har 30 års erfaring som fastlege og er spesialist i allmennmedisin.

FAQS om prosjektet

  • Vi ønsker å vise deg og andre hva som er mulig å få til for de aller fleste, derfor er det ikke “juks” om du skulle spise noe utenfor det som står på planen noen få ganger. Det viktigste er at du har en innstilling om å gjøre ditt aller best for å følge retningslinjene. Dersom du avviker fra retningslinjene enkelte ganger, rapporterer bare du til oss om dette.

  • Mer enn 50 % av alle varekjøp nordmenn gjør i matbutikken er ultraprosesserte. Det betyr at hva du handler og hva du spiser kan bli ganske forskjellig når du skal klare deg uten disse matvarene, om du er en gjennomsnittlig nordmann. Det er gjennom foredragene og materiale du får som deltaker i prosjektet at du får verktøyene til å unngå ultraprosessert mat.

  • Du kan bestille time hos klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, til reduserte priser, om du ønsker det, etter den første måneden av prosjektet, det første året etter prosjektets oppstart. Da kan det gjøres vurderinger og tilpasninger som er tilpasset deg.

  • På legesjekken hos oss avgjøres det om det er grunnlag for å måle blodverdier som insulin/c-peptid, langtidsblodsukker og mikroCRP. Dersom det er tilfelle, forventes det at du tar blodprøver.

  • Du skal fylle ut minst to spørreskjemaer. Ett før prosjektet, etter en måned og eventuelt etter fire og tolv måneder. Her får du spørsmål om kostholdet ditt, helsen din og hvordan du opplevde prosjektet.

  • Renvarer er forenklet sagt det motsatte av ultraprosessert mat. Dette er matvarer som: kokte/stekte poteter, et helt eple, hjemmelaget brød eller nøtter. Det er renvarer du skal spise mest av i dette prosjektet.

  • Du kan trekke deg fra prosjektet når som helst, uten å oppgi grunn.

Subscribe

Subscribe